Identifikasi dan Penetapan Kadar Rhodamin B pada Terasi yang Dijual di Pasar Ciawitali Kabupaten Garu

  • Mamay Mamay STIKes Karsa Husada Garut
  • Acep Gunawan
Keywords: TLC, rhodamin B, terasi, UV-Vis spectrophotometry

Abstract

Some synthetic dyes increasingly used by public along with the development of science and technology. Rhodamin B is one of synthetic dyes commonly used in textile and paper industry. However, the dye is often misused in food use. According to the Regulation of Minister of Health No. 33 of 2012 states that Rhodamin B is a prohibited Food Additives. Terasi is a food wich made from shrimp that is often found in the market by using red food color additives. The worries of using Rhodamine B used in terasi wich sold in Ciawitali Market of Garut Regency are the background of this research. Therefore, identification and determination of Rhodamine B on terasi wich sold in those markets. A laboratory descriptive method was used in this study, which illustrated the presence and Rhodamine B content in the terasi samples. To identify the presence of Rhodamin B contained in terasi, a qualitative test was used thin layer chromatography (TLC) method. To determine concentration of Rhodamin B in terasi, a quantitative test used UV-Vis Spectrophotometry with wavelength 554 nm. From the research results obtained from five samples of terasi found four samples of red terasi contain Rhodamin B. The value of Rhodamine B in samples 1 to 4 each as much as 222.5 mg / kg; 201.9 mg / kg; 57.55 mg / kg and 72.6 mg / kg. Based on the results of this study, red terasi wich sold on the market Ciawitali contain Rhodhamin B with various levels and suggested to the public should be careful to buy the red terasi.

References

Abdurrahmansyah, Aini F, Chrislia D. (2017). Analisis Zat Pewarna Rhodamin B pada Saus Cabai yang Beredar di Kampus Universitas Islam Negeri Raden Fatah Palembang. Jurnal Biota Vol. 3 No. 1 Edisi Januari 2017

Cahyadi, W. (2008). Analisis dan aspek kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Jakarta: Bumi Aksara

Kementrian Kesehatan. (2012). Peraturan Mentri Kesehatan No 33 Tahun 2012 tentang Bahan Tambahan Pangan. Jakarta: Kementrian Kesehatan Republik Indonesia

Kumalasari, E. (2015). Identifikasi dan penetapan kadar Rhodamin B dalam Kerupuk Berwarna Merah yang Beredar di Pasar Antasari Kota Banjarmasin. Journal Ilmiah Mauntung, 1 (I), 85-89, 2015

LaIfu, A. (2016). Analisis kandungan zat pewarna sintesis Rhodamin B pada sambal botol yang diperdagangkan di pasar modern kota kendari. [Skripsi]. Universitas Halu Oleo.

Mamoto, L.V. dan Citraningtyas. (2013). Analisis Rhodamin B pada Lipstik yang bereddar di Pasar Kota Manado. Pharmacon Jurnal Ilmiah Farmasi UNSTRAT Vol.2 No. 02

Muchtadi, D & N.L.P. Nienaber. (1997). Toksisitas Bahan Terlarang Untuk digunakan Dalam Makanan dan Minuman. Makalah disampaikan pada Temu Karya Penggunaan Bahan Tambahan Makanan (BTM) oleh Industri pangan. 25 Februari. Jakarta: Kerjasama Kantor Menteri Negara Urusan Pangan dengan Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi. FATETA-IPB.

Putri, W.K.A. (2009). Pemeriksaan Penyalahgunaan Rhodamin B sebagai Pewarna pada Sediaan Lipstik yang beredar di Pusat Kota Medan.. Medan: Universitas Sumatera Utara

Utami, W dan Suhendi, A. (2009). Analisis Rhodamin B dalam Jajanan Pasar dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis. Penelitian Sain &Teknologi, Jurnal Vol. 10 no 2 hal. 148-155

Yamlean,Y,V. (2011). Identifiksi dan penetapan kadar Rhodamin B pada jajanan kue berwarna merah muda yang beredar di kota manado. [Skripsi].Manado: Universitas Sam Ratulangi
Published
2017-12-29
How to Cite
Mamay, M., & Gunawan, A. (2017). Identifikasi dan Penetapan Kadar Rhodamin B pada Terasi yang Dijual di Pasar Ciawitali Kabupaten Garu. Jurnal Medika Cendikia, 4(02), 108-115. https://doi.org/10.33482/medika.v4i02.69

Most read articles by the same author(s)